Kde a jak ušetřit dnes a změnit tím své myšlení pro budoucnost

V současné bezprecedentní situaci není jasné, co se bude dít za týden, za měsíc. Není jasné, jestli zaměstnanci budou mít práci, jestli OSVČ a podnikatelé budou mít zakázky. Abychom se cítili dostatečně komfortně a neměli strach z budoucnoti, měli bychom si vytvořit finanční polštář a to zaměřením se na naše výdaje a snažit se je snížit. Získaná dovednost v těchto těžkých časech vám pak pomůže k získání finančních prostředků na investice na vaší následné cestě k finanční nezávislosti.

Přečtěte si několik tipů, jak dnes můžete snížit své výdaje a vytvořit si investiční kapitál.  Pokud změníte i své myšlení jak ke svým výdajů budete přistupovat, získáte dovednost, která vám pomůže k finanční nezávislosti.

Rozpočet

Základem pro to, abyste mohli začít snižovat své výdaje, je rozpočet. Pokud rozpočet máte, přesně v něm uvidíte, kolik peněz za jednotlivé „výdajové kapitoly“ vydáváte. Příklad měsíčního rozpočtu, ve kterém si třídíte své příjmy a výdaje najdete zde FS_prikladovy_rozpocet.

Cash flow plán

Dalším důležitým dokumentem je cash flow plán. V cash flow plánu evidujete příjmy, výdaje, rezervy a hotovost, kterou máte k dispozici. Zároveň si zde můžete modelovat vaše budoucí cash flow. Díky tomu si můžete namodelovat situaci, ve které máte omezené příjmy a jak dlouho v této situaci vydržíte s vaší finanční rezervou.

Příklad cash flow plánu najdete zdecash_flow_prediction_FS

Vstupte do tréninkového programu a naučte se jak získat finanční nezávislost. Sleva 1500,- Kč po zadání kódu TFS1500 v objednávce, do 30.4.2020. Průvodce na cestě k finanční nezávislosti ZDARMA

Konkrétní kroky jak snížit své výdaje

  • Nepotřebné věci a služby
  • V době ekonomické hojnosti si všichni z nás dopřejí nějakou tu věc nebo službu navíc. Něco, co zlepší náš komfort nebo posune náš společenský status. Zjistěte, které z těchto věcí nebo služeb máte ve svém „portfoliu“.
    • Kabelová televize se spoustou programů. Opravdu všechny programy využijete a není možné přejít na nižší verzi programového balíčku, nebo úplně televizní předplatné opustit?
      • Úspora stovek až tisíců korun měsíčně
    • Předplatné například do fitness centra
      • S novoročním předsevzetím jste si řekli, že budete víc cvičit, a abyste se motivovali, koupili jste si předplatné (fitness, masáže, jóga, …). To je jistě chvályhodné, protože je důležité se starat o své tělo. Je ale možné tyto aktivity dělat skoro zadarmo. Můžete cvičit doma a nebo si jít zaběhat/zacvičit ven, to vás nic nestojí a výsledný efekt bude velmi podobný.
      • Úspora stovek až tisíců korun měsíčně
    • Nový telefon každý rok (televize, počítač, tablet atd.)
      • Telefonní přístroj ukazuje náš status a hodně lidí si právě tímto kompenzuje svou potřebu podívat se do „vyšší třídy“. Telefony dnes už nejsou levnou záležitostí a za nadupaný model zaplatíte i 40 tisíc. Opravdu ho ale potřebujete? Nestačil by vám místo nejnovějšího iPhonu starší model? Co třeba iPhone 7? Telefon, který je stále Applem podporován a splní veškeré potřeby, které dnes od moderního smartphonu potřebujete. Zároveň telefon můžete používat déle než 1 rok. Stejné je to s další nejnovější elektronikou.
      • Úspora v řádu tisíců až desítek tisíc jednorázově
    • Zahraniční dovolená (ta v současné situaci asi stejně padá)
      • Znám osobně lidi, kteří nemají peněz nazbyt, a přece si dopřávají každý rok zahraniční dovolenou u moře, která je stojí desítky tisíc korun. Zároveň ale nemají žádnou finanční rezervu a v případě, kdy přijdou o své současné příjmy, ocitnou se ve finanční tísni.
      • Zkuste si letos (a současná situace tomu nahrává) zkusit dovolenou v Čechách, a třeba se vrátit do svých dětských let. V Čechách je spousta kempů, jejichž výbava je již na Evropské úrovni. Pokud nemáte rádi davy, můžete využít například aplikaci  www.bezkempu.cz, nebo využijte nepřeberné množství ubytování v českých chatách a chalupách. Můžete vyzkoušet třeba naše ubytování v Krkonoších: www.horskachataharrachov.cz  nebo spřátelenou chalupu v horském středisku Čenkovice. https://www.e-chalupy.cz/orlicke_hory/chata-cenkovice-ubytovani-pronajmuti-u-nacelnika-2882.php
      •  Úspora tisíců až desetitisíců jednorázově
  • Vaše oblíbené latté …
    • Zkuste si spočítat, kolik peněz měsíčně utratíte ze „junk food“ a za „jedno“ kafe na benzínce. Znám spoustu lidí, kteří si dávají každý den své kafe na benzínce za 50,-Kč, a přitom by si mohli to samé kafe udělat doma za desetinu ceny – úspora? 1000,- měsíčně. Stejné je to s balenými bagetami, jídlem ve fastfoodu, nebo třeba každodenním obědem v restauraci u vaší kanceláře. Zkuste si doma vařit a připravit jídlo s sebou. Budete mít zdravější, mnohdy chutnější, ale určitě levnější variantu a znovu tak ve svém rozpočtu ušetříte až tisíce korun měsíčně.
  • Vaše vlastní bydlení
    • Víte kolik vás opravdu stojí vaše současné bydlení? Nemyslím pouze hypotéku, ale také vytápění bytu/domu, elektřina, voda, pravidelné opravy, pojištění atd. I zde se dá ušetřit.
    • Hypotéka – v současné situaci nabízí většina bank odklad splátek na 3 měsíce bez zápisu do registru dlužníků. Pokud již máte výpadek příjmů anebo nevíte, jak bude situace za pár měsíců vypadat, využijete toho. Ale pozor! Splátky vám nikdo neodpustí, ale pouze odloží, zároveň vám i za ty 3 odložené měsíce připočítá banka úroky.
    • Díky zásahu ČNB se pravděpodobně sníží úrokové sazby a tím pádem i úrokové sazby hypoték. Pokud můžete, refinancujte si svoji hypotéku. Pro vaše cash flow je důležité mít co nejnižší měsíční splátku. Toho dosáhnete lepší úrokovou sazbou a rozložením splátek na co nejdelší období. Zde můžete snížit svůj měsíční výdaj o několik stovek až tisíc korun.
    • Energie – z mé zkušenosti výměnou dodavatele energií mnoho peněz neušetříte, ale můžete ušetřit změnou svých návyků, například snížením teploty ve vašem domě o 1 stupeň ušetříte v průměru 7 % ročně na vytápění! Pokud budete odpovědně přistupovat ke spotřebě energií a vody dokážete ročně ušetřit tisíce korun.
    • Pojištění – zde je dobré oslovit několik pojišťoven a porovnat si nabídky, které se budou lišit o stovky až tisíce korun. Já osobně používám ČSOB pojišťovnu a tím, že u nich mám – náct pojistek, dostávám opravdu super ceny, a to nejen na pojištění domu nebo domácnosti (mám zde i pojištění svých nájemních nemovitostí, které mi platí nájemníci), ale také havarijní a povinné pojištění automobilů, nebo cestovní pojištění, které mám již „zadarmo“, respektive je součástí dalších služeb, které využívám.
  • Auta
    • U automobilu je v první řade nutné se rozmyslet, jestli ho opravu potřebujete vlastnit. Pokud bydlíte ve městě, je možné využívat městskou hromadnou dopravu a v případě potřeby jet někam automobilem, si auto půjčit. Ve velkých městech existují například nejen klasické půjčovny automobilů, ale je také možnost automobily sdílet – například služba hoppygo.cz. Pokud máte možnost využívat k soukromým účelům automobil vašeho zaměstnavatele, odpadají vám náklady na nákup, provoz, pojištění, údržbu a opravy. Automobil vás bude stát pouze 1 % z pořizovací ceny vozu, které vám zaměstnavatel bude strhávat z vaší výplaty, plus pohonné hmoty pro vaše soukromé cesty.
    • Pokud musíte auto vlastnit, přečtěte si článek zde, kde jsem popisoval, jaké jsou možnosti si automobil koupit.
  • Jídlo
    • O obědech a kávičkách jsme již mluvili, ale podívejte se i na další jídlo a kolik za něj utratíte. Zejména jídlo v restauracích. Naše rodina chodí do restaurace několikrát měsíčně a naše útrata se pohybuje kolem tisícovky, pokud potřebujeme ušetřit, tak si tyto návštěvy odpustíme a ušetříme tak několik tisíc měsíčně.
    • Zároveň se podívejte, jaké jídlo kupujete a kolik vás stojí. Je lepší si koupit méně kvalitního jídla než si kupovat kvantum levného, ale ne příliš zdravého jídla, které vašemu tělu spíš uškodí. Zkuste například tržiště www.scuk.cz , zjistěte, jestli ve vašem okolí není soukromý zemědělec, od kterého můžete koupit vejce, maso, zeleninu. Zdravé jídlo je základem pro vaše tělo a mozek. Můžete jíst zdravěji a v konečném součtu i levněji. Jen je nutné se dívat, co jíte.
  • Oblečení
    • Oblečení také určuje náš status. U některých lidí je oblečení na prvním místě, protože je pro ně důležité, jak vypadají a jak která značka působí na jejich okolí. Já sám jsem byl dříve „oblepen“ značkami. Dnes si, stejně jako u jídla, vybírám kvalitní oblečení, ale značka pro mě není důležitá. U oblečení, od kterého očekávám, že by mělo vydržet dlouho, tedy určitě několik let, jako jsou bundy, boty, kalhoty se dívám na kvalitu a tu většinou bohužel najdete pouze u „značkového“ oblečení. Ale většinou nakupuji po sezóně, protože vím, že si tu věc kupuji na delší období než jednu sezonu a ušetřím tak desítky procent. Od oblečení, které používám denně a vím, že díky častému praní nevydrží dlouho, očekávám, že bude kvalitní, ale levné, a proto si trička, svetry, mikiny atd. kupuji již několik let na serveru www.bezpotisku.cz
    • Úspora tisíců až desetitisíců ročně
  • Hračky, oblečení a boty pro děti

Děti rostou jako z vody a kupovat pro ně nové oblečení, boty, nebo hračky, které jsou pro ně zajímavé pár týdnů nebo měsíců, se prostě nevyplatí. Naštěstí tento „trh“ funguje a maminky si mezi sebou prodávají právě uvedené věci, a na serverech, jako je www.bazos.cz, www.mimibazar.cz nebo www.sbazar.cz těchto věcí najdete hromady. Většinou kupujete věci s výraznou slevou oproti věcem novým, a někdy se dají sehnat i věci pouze za poštovné, a to například na serveru www.votocvohoz.cz nebo na https://www.facebook.com/groups/237030660039943/

Výše uvedené tipy vám pomohou ušetřit ročně desetitisíce až statisíce korun, které vám pomohou v tíživé situaci, nebo, až přijde vhodná chvíle, je můžete investovat.

Důležité je změnit své myšlení o toku peněz.

Špatné myšlení

Půjčím si – utratím – vydělám – zaplatím ve splátkách

Vydělám – utratím – vydělám- utratím-….

Správné myšlení

Vydělám – ušetřím – investuji – z investic vydělám a až pak utratím …

Držte se!

FS

 

Napsat komentář