Petr vydělává 40 a Pavel 200 tisíc korun měsíčně. Kdo z nich je bohatší?

Pro většinu z nás je výše platu rozhodující a máme-li možnost získat větší mzdu, jdeme za tím. Na bohatství lze však pohlížet i z jiné perspektivy, jak ukazuje náš příběh.

 

Petr a Pavel jsou dva kamarádi, kteří spolu studovali. Dosáhli stejného vzdělání a měli stejnou výchozí pozici pro získání dobrého zaměstnání.

Pavel nastoupil do velké mezinárodní korporace, velmi brzy se uchytil a začal stoupat po kariérním žebříčku. Dnes má vysoké manažerské postavení s platem 200 tisíc korun měsíčně.

Petr začal podnikat, vybudoval malou firmu, která vytvářela webové stránky. Peníze, jež ve firmě vydělal, investoval. Dnes má malé portfolio složené z nemovitostí a akciových dividendových fondů a stále drží menší podíl v původní firmě. Jeho měsíční příjem je 40 tisíc korun.

Pavel: Společenská prestiž a do večera v práci

Pavel má velký dům kousek za Prahou, jezdí služebním BMW a pro manželku koupil na leasing krásné velké Volvo, za které splácí 30 tisíc korun měsíčně. Hypotéka na dům ho stojí měsíčně 35 tisíc, hypotéka na vlastní apartmán ve Špindlerově Mlýně pak dalších 17 tisíc korun měsíčně. Každý rok tráví s rodinou dva týdny v exotické destinaci, vloni to například byly Maledivy. V zimě kromě Špindlerova Mlýna jezdí ještě lyžovat na týden do Alp.

Jelikož Pavel pracuje ve světové firmě, musí ji také náležitě reprezentovat, proto si nechává šít košile a obleky na míru, v nichž se cítí dobře. Za kvalitní oblek vydá i 30 tisíc, košile kupuje za dva tisíce a ručně šité kožené boty za sedm tisíc korun mu dodávají sebevědomí a také pocit, že jeho práce dává smysl. Pavel má také rád kvalitní hodinky, aktuálně vlastní troje, jejichž pořizovací cena se pohybovala okolo sta tisíc korun.

Děti Pavla a jeho ženy ještě nechodí do školy, rodiče je posílají do soukromé školky a za každé dítě zaplatí 10 tisíc korun měsíčně.

Pavel je ambiciózní, a aby ukázal svým šéfům, že stojí za to ho zaměstnávat, tráví v práci většinou 10 až 12 hodin denně a domů přijíždí unavený. O víkendu buď odpočívá, nebo si připravuje prezentace na další týden. Odpočívá až během dovolených.

Petr: Pasivní příjem a spousta času na rodinu

Petr bydlí v malé vesnici asi 50 km od Prahy v nevelkém domku, který zrekonstruoval s pomocí kamarádů. Na dům již není vázána žádná hypotéka, poslední splátku zaplatil vloni. Vlastní šest let starou Octavii, kterou zaplatil v hotovosti, takže hradí pouze provozní náklady. Zároveň mají jako rodina ve vlastnictví osm let starou dodávku, se kterou vyrážejí na výlety a dovolené. Petr dodávku upravil tak, aby v ní na cestách mohla spát celá rodina. Společně tak mohou vyrážet na cesty po Evropě. Tráví na nich vždy jeden až dva měsíce na jaře a stejnou dobu na přelomu srpna a září.

Petr prodal většinový podíl ve své firmě, za získané peníze splatil hypotéku na rodinný dům a také za ně koupil výše uvedenou dodávku. Má v držení několik nemovitostí (celkem pět nájemních bytů), z nichž má příjem asi 30 tisíc korun čistého měsíčně. Jeho akciové dividendové portfolio mu generuje cca 10 tisíc měsíčně. Petr a jeho rodina nemají žádné špatné dluhy (pouze hypotéky na nájemní byty, které splácí z nájemného), a tak jim čtyřicetitisícový měsíční příjem plně pokrývá jejich životní náklady. Petr se aktivně stará o nájemní byty, ale v průměru mu to zabere jeden den v týdnu.

Jak vypadá hodinový příjem Petra a Pavla?

Pavel pracuje v průměru 240 hodin měsíčně a vydělává 200 000 korun, jeho hodinová mzda je tak 833 korun hrubého. Petr pracuje v průměru 32 hodin měsíčně a vydělává 40 000 korun, jeho hodinová mzda je 1 250 korun hrubého – vydělá tedy za hodinu víc než Pavel ve své mezinárodní korporaci! A to zde neuvádím čistou mzdu, kde jsou rozdíly ještě větší. Pavel je totiž v nejvyšším daňovém pásmu, zatímco Petr využívá odpisy z nemovitostí k  maximálnímu snížení daňového základu, takže vždy platí pouze sociální a zdravotní pojištění a jeho daňové zatížení je prakticky nulové.

Množství stresu a rodinné pohody

Pavel si užívá čas s rodinou většinou pouze na dovolených a občas o víkendech. Petr má čas na rodinu prakticky pořád a díky tomu, že každoročně společně cestují, jsou si navzájem mnohem blíže, než je tomu v Pavlově rodině. Petrovy děti sice nemají drahé telefony a tablety ani značkové oblečení, ale na cestách zažívají spoustu dobrodružství, dokážou rozdělat oheň, přespat v lese a jsou velmi samostatné.

Pavel je skoro v permanentním stresu, který si ještě neuvědomuje, a tak pracuje stále tvrději a více. Petr ráno vstává bez budíku, připraví snídani pro celou rodinu, společně se nasnídají a Petr pak sportuje a věnuje se koníčkům. Má spoustu zájmů, na které má čas, takže se učí španělsky, učí se hrát na kytaru, fotografuje, boxuje. Pavel na koníčky čas nemá, téměř všechen věnuje práci.

A příběh pokračuje…

Na přelomu roku 2019 a 2020 přišla další hospodářská krize. Pavlova korporace musela snížit náklady, a tak do té doby nepostradatelný manažer dostal výpověď. Bohužel neměl vytvořenou žádnou finanční rezervu a odstupné, které obdržel, se vytratilo během několika měsíců. Práci v době krize nemohl najít, takže nejdříve musel prodat soukromé Volvo, pak následoval apartmán ve Špindlerově Mlýně a nakonec byl nucen vyměnit svůj luxusní dům za standardní třípokojový byt.

Petr zatím dál pronajímal své nemovitosti, krize sice měla dopad na jeho akciové portfolio a dividendy se ztenčily, ale svůj podíl v původní firmě stále držel. Vrhl se tedy znovu do podnikání, se společníky se mu podařilo firmu i v době krize udržet a dokonce rozvinout, protože přišli s novými službami, produkty a otevřela se jim tak cesta na nové trhy. Z krize tedy vyšel silnější a jeho finance jsou v lepší kondici než předtím. Příběh však končí dobře i pro Pavla. Petr jej totiž nakonec zaměstnal ve své firmě…

Pravé bohatství je volný čas

Toto je smyšlený příběh dvou kamarádů Petra a Pavla, ale já osobně vidím velkou část sebe v Pavlovi (mé minulé já) i v Petrovi (mé současné já, do kterého se transformuji).

Sami se rozhodněte, jaký životní styl je pro vás ten pravý. Jestli chcete vydělávat peníze proto, abyste potvrdili svůj společenský status drahými věcmi, nebo jestli je pro vás důležitý čas s rodinou a čas pro vás samotné.

Zároveň se vždy dívejte na to, co za svůj čas, který věnujete vydělávání peněz, získáváte. Jestli to má smysl a zda je cena, kterou za to platíte, adekvátní. Pamatujte: Bohatý není ten, kdo má více peněz, ale ten kdo, má více volného času.

2 Replies to “Petr vydělává 40 a Pavel 200 tisíc korun měsíčně. Kdo z nich je bohatší?

  1. No jo jenže Petr prostě musí žít s tím, že má kupu dluhů na hypotékách a když mu najednou náhodou přestane víc nájemníků splácet (např během krize nájmníci dostanou výpověď z práce) tak je Petr v pytli a banka už na něj nebude tak laskavá, jako když hypotéky sjednával, ceny nemovitostí můžou jít dolu a Petr může přijít i o to svoje bydlení, které nedávno doplatil… Nebo proti této situaci existuje taky recept? Díky Pjot

    1. Zdravím Pjote,
      je samozřejmě možné vymyslet x dalších scénářů při kterých to dopadne špatně. Investování do nájemních nemovitostí je svým způsobem podnikání a je tak nutné k tomu přistupovat a to včetně výhod a také rizik. Rizika je nutné vnímat a předcházet jim. To, že nájemník/ci dají výpověď z nájemní nemovitosti se samozřejmě děje a je to pravidelná činnost, kterou nemovitostní investor dělá a musí na ní být připraven. V případě krize naopak nebude tolik lidí, kteří si budou moct dovolit hypotéku na vlastní bydlení a naopak budou vyhledávat nájemní bydlení. Nájemníka je ale nutné správně vybrat a to v jakékoli době. Jestliže investujete do nájemních nemovitostí, pak vás v krátkodobém horizontu (několik let) nezajímá cena nemovitostí, vás zajímá výše nájemného. Cena nemovitostí vás zajímá v dlouhodobém horizontu (desítky let) pokud na jeho konci chcete prodávat. Jestliže tedy při recesi, případně kritzi, spadne cena nemovitostí (což by naopak bylo pro nemovitostního investora žádoucí) pak vás to nemusí trápit, jelikož trend se znovu obrátí a ceny půjdou nahoru a překonají současný stav. A pak je to samozřejmě o trhu na kterém nemovitosti kupujete. Každý trh má svá specifika, zákazníky, nájemníky a je nutné mít trh správně přečtený. Pokud hledáte recept, pak se přihlašte do tréninku 🙂

Napsat komentář