Kolik peněz stačí ke štěstí?

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik peněz by vám stačilo ke štěstí a spokojenosti? Má tato částka nějakou hranici, po jejímž dosažení už váš pocit štěstí nebude zesilovat?

Ve svém životě jsem zažil oba póly měsíčního příjmu. Na začátku kariéry jsem vydělával výrazně méně, než představoval průměrný plat. Má první pracovní smlouva zněla na částku šest tisíc korun měsíčně. Naopak když jsem končil svou kariéru zaměstnance, dosahoval můj plat stotisícových částek a několikanásobně převyšoval průměrnou měsíční mzdu.

Cesta ke „krysímu závodu“

V první části kariéry jsem peníze řešil. Zvažoval jsem, co si mám koupit a co si koupit nemohu. Zároveň jsem se však snažil nevypadat jako člověk, který vydělává výrazně méně peněz než ostatní. Šetřil jsem tedy na věcech, které nejsou příliš viditelné (a na nichž dnes už šetřit nechci) – na jídle, na kvalitě bydlení. Utrácel jsem naopak za věci, jež viditelné jsou.

Kupoval jsem si značkové oblečení, později jsem si pořídil auto na leasing, drahé sportovní vybavení. Důležité pro mě bylo, aby na věcech, které jsem měl potřebu vlastnit, byla nějaká světová značka. Se vzrůstajícím platem rostla i kvalita těchto značek.

Jenže věci zastaraly, auto se ojezdilo, a abych udržel trend, musel jsem si koupit nové. To mě nutilo vydělávat víc a víc peněz – běhal jsem jako krysa v kole stále rychleji, zkrátka běžel jsem „krysí závod“.

Od utrácení k investování

Jak krátkozraké vidění světa jsem měl, jsem si uvědomil až v momentě, kdy jsem se začal zajímat o trend finanční nezávislosti s možností odejít do důchodu významně dříve, než je běžné. Zjistil jsem, že je možné dosáhnout stavu, kdy nemusíte pracovat pro peníze, ale můžete nechat peníze pracovat pro sebe.

Po svém „prozření“ jsem vydělané peníze začal investovat do aktiv, která mi dnes generují pasivní příjem. Jsou to zejména nemovitosti a podnikání. V posledních třech letech své kariéry zaměstnance jsem odkládal 60–65 % příjmů.

Zároveň jsem změnil přístup k životu. Dnes se mnohem více zajímám o to, co jím, a snažím se vybírat kvalitní potraviny. Stojí to mnohem víc než večeře ve fastfoodu, ale věřím, že je to svým způsobem investice.

Mám pořád rád kvalitní věci, ale nepotřebuji jich tolik, a například oblečení nakupuji na serveru www.bezpotisku.cz. Díky tomu, že na něm není žádná značka, je podstatně levnější, a nezaznamenal jsem, že by bylo výrazně méně kvalitní.

Průzkum životní spokojenosti

Při zkoumání trendu FIRE (finance independent retire early = finančně nezávislý brzký odchod do důchodu) jsem také přemýšlel o tom, kolik peněz vlastně potřebuji. Jaká částka mi umožní můj současný životní styl (případně o něco nižší, nebo o něco vyšší) a kolik peněz měsíčně mi musí moje aktiva vygenerovat, abych žil spokojený život.

V rámci průzkumu jsem narazil na zajímavý článek, který vycházel z neméně zajímavé studie (originál najdete zde). Článek popisuje výsledky studie Andrewa T. Jebba a jeho týmu, založené na datech z průzkumu Gallup World Poll, kterého se zúčastnilo více než 1,7 milionu dotázaných ze 164 zemí.

Průzkum zjišťoval, kde leží hranice dostatečného měsíčního příjmu – tedy takového příjmu, po jehož dosažení přestanete řešit finanční problémy, a pokud tuto příjmovou hranici ještě překročíte, váš pocit štěstí se již nezvyšuje, nebo pouze krátkodobě a slabě.

Čechům stačí milion ročně

V každé zemi, kde byl průzkum prováděn, byla částka odlišná, a to díky různým nákladům na život, zejména na bydlení. Obyvatelé USA pociťují celkovou životní spokojenost při dosažení příjmu ve výši 85 tisíc dolarů ročně, k emoční spokojenosti neboli každodennímu pocitu štěstí jim stačí 60–75 tisíc dolarů ročně.

V naší části Evropy se jedná o částku přibližně 45 tisíc dolarů za rok, tedy asi jeden milion korun, což představuje okolo 85 tisíc korun měsíčně. Tato částka uspokojí většinu jednotlivců a u příjmů nad touto hranicí se podle studie pocit štěstí už nezvyšuje, nebo pouze velmi slabě. Při jejím dosažení přestanete řešit finanční problémy a máte dostatek peněz na kvalitní život. Začnete-li vydělávat ještě víc peněz, je to spíše na úkor vašeho času, ale o moc šťastnější už nejspíš nebudete.

Uvedená příjmová hranice se vztahuje ke spotřebě jednotlivce. V případě rodiny je tato částka o něco vyšší, ale rozhodně již ne dvojnásobná. Pohybuje se někde mezi 1,3–1,5násobkem, což se rovná cca 110–130 tisícům korun měsíčně.

Jaká je vaše hranice štěstí?

Průměrná mzda v České republice nyní lehce přesahuje 31 tisíc korun (přelom roku 2018/19), což znamená, že pouhá třetina obyvatel vydělává víc, než je uvedený průměrný příjem. A podle statistik jen asi tři procenta zaměstnaných lidí vydělávají nad 100 tisíc korun měsíčně. Jelikož pro většinu lidí je tato hranice měsíčního příjmu velmi vzdálená, bude pro ně těžké pochopit, že někde tam se nachází hranice, za kterou se již pocit štěstí nezvyšuje.

Jestliže však patříte ke skupině lidí, kteří chtějí dosáhnout finanční nezávislosti, může být vaše hranice dostatečného příjmu výrazně níž. Vždy bude záležet na tom, nakolik minimalisticky ke svému životu přistoupíte. Při příjmu 100 tisíc korun měsíčně budete mít hezký dům, dvě auta a budete pravidelně jezdit na dovolenou k moři a v zimě do Alp.

Můžete však také bydlet v hezkém bytě, mít jen jedno auto, nebo si vůz pouze půjčovat, když je potřeba. Pak vám na pohodlný život může stačit polovina peněz, a budou-li tyto finance pocházet z pasivního příjmu, budete také šťastní a možná ještě šťastnější.

Učiní vás peníze šťastnými?

Každý má hranici přijmu nastavenou někde jinde a záleží i na tom, v jaké části naší republiky žijete. V Praze musíte počítat s jinými náklady než kupříkladu v Bruntále.

Každopádně jako zaměstnanec budete mít výši příjmu, které můžete dosáhnout, vždy omezenou. Doporučuji vám stát se podnikatelem nebo investorem, pak svůj příjem ovlivníte pouze vy sami. Na začátku to budete mít těžké, ale v dlouhodobém horizontu se vám to vyplatí.

Můj pasivní příjem se nyní pohybuje lehce nad uvedenou hranicí „štěstí“, ale pokud vezmu v úvahu příjem rodiny, pak jsme naopak lehce pod. Cítím, že průzkum je velmi blízko reálným číslům a že je pravda, že peníze vás neudělají šťastnými, ale pouze za předpokladu, že jich máte dostatek…

Více o nastavení „vašeho čísla“, tedy částky pasivního příjmu, který vás uspokojí, najdete v tréninku FS.

Napsat komentář