7 kroků k finanční nezávislosti

Rok 2020 – Vaše cesta k získání finanční nezávislosti – 7 kroků k finanční nezávislosti

První měsíc roku 2020 je za námi a tím pádem se již můžete vykašlat na vaše předsevzetí, která jste si v náladě poslední noci roku 2019 dali a můžete se vrhnout do opravdové změny. Přináším Vám 7 bodů jak se vydat na cestu k finanční nezávislosti a ta cesta právě začíná. Zapomeňte na všechny výmluvy a zaměřte se na výsledky.

1 – Vytvořte si plán pro finanční nezávislost

Je celkem jedno jestli dosáhnete finanční nezávislost na konci tohoto roku a nebo za 30 let, potřebujete plán, potřebujete mapu a na ní si vyznačit cestu po které půjdete.

Jestliže ještě nevíte co znamená finanční nezávislost, před čtení tohoto článku se podívejte nejdříve sem. Finanční nezávislost znamená pokrytí vašich veškerých výdajů z pasivních příjmů. Nemusíte tedy pracovat pro peníze, i když můžete pokud Vás práce baví. Proto se velmi často uvádí pojem FIRE – Financial independence retiring early – Finanční nezávislost a předčasný důchod. Můžete odejít do důchodu třeba ve 40 letech, pokud dosáhnete finanční nezávislosti.

Standardně většina pracujících lidí dosáhne „finanční nezávislost“ ve věku 65 let kdy odejde do řádného důchodu a díky podpoře státu nemusí pracovat (záleží jestli vám stačí …náct tisíc Kč měsíčně). Dnes máte možnost odejít do důchodu například ve 40 letech a s výrazně vyšším příjmem.

Plán každého, kdo chce dosáhnout finanční nezávislosti, bude jiný. Nicméně každý plán k získání finanční nezávislosti by měl obsahovat následují části:

  • Měli byste mít několik druhů pasivních a nebo semi pasivních přijmů. Například příjem z nájemních nemovitostí, příjem z dividendového portfolia (akcie, dluhopisy), příjem z crowdfundingového financování (například na platformě Fingood) a také flexibilní příjem z práce, která vás baví a naplňuje.
  • Nájemní nemovitosti vám pomohou dosáhnout dostatečného pasivního přijmu asi nejrychleji a jedná se o jedno z nejstabilnějších aktiv, do kterého můžete investovat. Zároveň u nákupu tohoto aktiva můžete využít zajímavou finanční páku a příjem z tohoto aktiva začnete generovat velmi rychle po jeho nabytí.
  • Musíte sledovat své finanční toky, abyste věděli kam proudí vaše výdaje a mohli jste je kontrolovat. Hodně lidí ví přesně kolik vydělá měsíčně peněz, ale většina už neví kolik peněz měsíčně utratí a za co je utratí.

Takže se usaďte, nalijte si něco dobrého k pití a pusťte se do svého vlastního plánu cesty k finanční nezávislosti. Plánu, jak získat dostatek peněz k investování do aktiv, která vám budou přinášet další peníze a ve finále dostatečný pasivní příjem abyste se mohli svobodně rozhodnout co budete ve svém životě dělat, s kým a za kolik.

Teď je ten správný čas!

2 – Začněte sledovat a měřit 3 klíčové parametry – každý měsíc

„Co se nedá měřit, nedá se řídit“ platí nejen v podnikání, ale i v investování. Je těžké zjistit jaký jsme udělali posun pokud ho nedokážeme změřit.

Nejlepší způsob je vytvořit si jednoduchou rozpočtovou tabulku, ve které si zaznamenáte příjmy i výdaje, ideálně rozdělené do jednotlivých skupin položek. Více se můžete dozvědět zde.

A v tomto rozpočtu budete sledovat i váš postup k cíli – Finanční nezávislosti.

  • Kolik % ušetříte – % peněz, které vám zůstane z vašeho měsíčního přijmu po odečtení všech měsíčních výdajů.
  • Investiční peníze – celková částka peněz, kterou máte určenou k investování do aktiv, která vám následně přinesou pasivní příjem.
  • Index Finanční nezávislosti – procento vašeho měsíčního přijmu, které pokrývá váš pasivní/semi pasivní příjem z vašich investic. Například, pokud jsou vaše celkové měsíční výdaje 80 000,- Kč měsíčně a vy aktuálně získáváte 20 000,-Kč měsíčně z vašeho pasivního/semi pasivního přijmu váš index Finanční nezávislosti = 25%. Jakmile dosáhnete 100% stanete se finančně nezávislými.

Jestliže se vám podaří dosáhnout finanční nezávislost v relativně mladém věku (například ve 40 letech) velmi pravděpodobně budete pokračovat v aktivním vydělávání peněz i nadále. Cestovat a sedět na pláži s kokosem v ruce je perfektní představa, která se ale za čas omrzí a velmi pravděpodobně se budete věnovat nějaké aktivní činnosti, například podnikání, práci která vás bude bavit a naplňovat, nebo třeba charitativní činnosti. Díky finanční nezávislosti můžete vše dělat ve volnějším tempu a s lidmi, se kterými vás to bude bavit.

Pro získání Finanční nezávislosti, není ve finále nutné získat 100% Index Finanční nezávislosti, ale měli byste se k němu přiblížit co nejvíc a můžete jít finanční nezávislosti naproti tím, že snížíte své výdaje.

3 – Zvyšujte své šetřící %

Čím větší částku budete investovat do aktiv, která vám budou budovat pasivní příjem, tím rychleji dosáhnete finanční nezávislosti.

Pro výpočet času potřebného k získání finanční nezávislosti můžeme použit následující výpočty.

Jestliže bude vaše šetřící % na úrovni 15% vašich příjmů, finanční nezávislosti můžete dosáhnout za 30-40 let. Pokud zvýšíte své šetřící % na 30% z vašich příjmů, klesne váš čas k získání finanční nezávislosti na 20-25 let, pokud se vám podaří dosáhnout 50% šetřícího % dostanete se k finanční nezávislosti za cca 15 let, při 65% příjmů které ušetříte, můžete dosáhnou finanční nezávislost za 10 let a dokonce i méně.

Záleží také samozřejmě na vašem ROI (návratnosti financí z investic) které investováním získáte. Pokud ale chce získat finanční nezávislost, začněte měnit své návyky, co nejvíce peněz přesouvejte do kolonky „Investiční peníze“ a ty pak investujete do správných aktiv.

Zkuste si naplánovat jaké by to bylo žít pouze s 50% vašeho aktuálního příjmu. Naše rodina se snažila šetřit min. 50% příjmu a v posledních letech před dosažením finanční nezávislosti jsme měli šetřící % i na 69% a to i přesto, že tím podle nás neutrpěla kvalita našeho života.

  1. Zautomatizujte vaše šetření

Jestliže chcete změnit své návyky a vydat se na cestu k finanční nezávislosti je nutné si nastavit „automat“ na šetření vašich peněz. Peníze, které nevidíte – neutratíte.

Nejjednodušší cesta jak zautomatizovat vaše šetření je odklonit část vašich peněz hned na začátku, nechat si je posílat na jiný bankovní účet, ke kterému si záměrně ztížíte přístup. Nebudete mít k tomuto účtu kreditní kartu, nebudete ho ovládat přes internetové bankovnictví.

Důležité je aby vám každý měsíc na tento účet odešla částka peněz, kterou máte nastavenou na šetření a z těchto peněz se pak stanou investiční peníze ne provozní peníze!

  1. Zautomatizujte své investice

Investování do nájemních nemovitostí je jedním z nejrychlejších a nejefektivnějších prostředků jak dosáhnout finanční nezávislosti, ale proces investování je také jedním z nejsložitějších. Více o investování do nemovitostí se naučíte zde.

Je tedy dobré i kvůli diverzifikaci vašeho investičního portfolia mít další investice.

Velmi dobré a celkem jednoduché zhodnocení vám může generovat crowdfundingové investování, které vám může přinést roční zhodnocení až 10% a dá se provádět jednoduše a skoro automatizovaně. Investovat můžete do známých P2P půjček například na portálu Zonky a nebo do nově vznikajících P2B (peer to Business) půjček, které mají vyšší míru zajištění a fungují například na platformě www.Fingood.cz.

Peníze zde pouze vložíte a pak vám každý měsíc přichází splátka jistiny a úroku. Pro nejlepší zhodnocení je dobré peníze znovu investovat.

Důležité je si nastavit, že například každý měsíc vložíte do tohoto typu investování 10 000,- Kč a zautomatizovat si tok peněz na váš investiční účet.

  1. Zvyšujte svou kvalifikaci u investování do nemovitostí

Jak jsem zmiňoval výše, nemovitosti jsou asi nejlepší aktivum pro dosažení finanční nezávislosti. Z mého pohledu by měly nemovitosti tvořit alespoň 50%-60% vašeho portfolia pro váš pasivní/semipasivní příjem.

Při nákupu nemovitostí existuje několik strategií jak s nemovitostmi pracovat viz. článek zde a je dobré si většinu z nich vyzkoušet abyste nalezli tu nejlepší cestu pro vás.

Nemovitosti umožňují využívat finanční páku a nabízejí velmi kreativní proces financování. Je proto nutné se neustále vzdělávat v této oblasti a získávat další a další zkušenosti. Doporučuji  si  najít mentora, který vám pomůže se posunout výrazně rychleji v edukaci investování do nemovitostí a tím k vašemu cíli – finanční nezávislosti.

Více o investování do nemovitostí můžete získat zde.

  1. Diverzifikujte váš pasivní příjem

Stejně jako při investování směřující ke zbohatnutí, tak i při investování směřující k dostatečnému pasivnímu příjmu a k finanční nezávislosti  je dobré diverzifikovat své portfolio a tedy své druhy příjmů.

Pokud máte část svého portofolia v akciovém trhu a ten se bude propadat, není to takový problém v případě, že máte další prostředky v jiném typu aktiv, například v dluhopisech, nemovitostech, krypto měnách a nebo v podnikání.

Měli byste mít několik druhů příjmů, které budou na sobě nezávislé a nebudou se navzájem ovlivňovat.

Velkou část vaši pasivních/semipasivních přijmů by měly generovat nemovitosti, ale neměli byste všechny investice směřovat do nemovitostí (stejně tak vaše nemovitostní portfolio by mělo být diverzifikované geograficky a také způsobem jakým z něj získáváte příjem).

Ideální je investovat do nemovitostí, podnikání (například v rámci crowdfundingu a nebo angel invetmentu, nebo například vytvořením jednoduchého on-line businessu), mít nějaké investice v akciích, ideálně dividendových. Já dlouhodobě investuji také do kryptoměn, jejichž technologii vnímám podobně jako internet v 90 letech.

Na závěr

Nikdy není pozdě začít se zajímat o svou finanční budoucnost. Žijeme v době kdy je nejjednodušší v historii lidstva dosáhnout bohatství nebo finanční nezávislosti. Pokud je vám 20,30 nebo 55 nikdy není pozdě, každý věk má své výhody a své nevýhody.  viz. Uvědomme si, že náš věk se prodlužuje, dnes není výjimkou se dožít 85 a více let a za 20 let tuto hranici zase posuneme a 100 let nebude brzy „žádný“ věk.

Sami bychom se měli zabezpečit a  věřím, že spousta z vás dokáže  získat 6-místný měsíční pasivní/semipasivní příjem, nutné je pouze začít…!

A kdy je nejlepší doba začít? Právě nyní…

Napsat komentář