Finanční nezávislosti může dosáhnout kdokoliv, ale není to pro každého

Může finanční nezávislosti docílit i běžný pracující, jehož plat se pohybuje na úrovni mediánu? Co je vlastně podstatou finanční nezávislosti a je to cesta i pro vás?

 

Otázku, pro koho je finanční nezávislost a jestli ji může získat i „obyčejný člověk“ s průměrným výdělkem, dostávám v poslední době často. Rozhodl jsem se tedy na toto téma podívat a pokusím se na otázku odpovědět.

Nebudu při tom zabíhat do čísel a kalkulací – myslím si, že je důležité uchopit samotnou podstatu finanční nezávislosti. Když si ujasníte, co pro vás finanční nezávislost znamená a co potřebujete k tomu, abyste se mezi finančně nezávislé zařadili, můžete se sami rozhodnout, jestli je tato cesta pro vás a zda se do toho pustíte.

Určení cíle

Pro stanovení cíle musíte zjistit, co pro vás finanční nezávislost znamená a při jaké částce se stanete finančně nezávislými. Určení této částky je velmi důležité, jelikož pro někoho může finanční nezávislost představovat dosažení měsíčního pasivního příjmu ve výši 30 tisíc korun, pro jiného je to třeba desetinásobek této částky. Velmi záleží na vašem aktuálním životním standardu a na tom, kam jej chcete posunout. Z mé zkušenosti je to tak, že pokud se finanční nezávislost stane vaším cílem, pak dokážete ušetřit peníze v měsíčním rozpočtu a nebudete jich potřebovat tolik, jako když máte aktivní příjem. Neznamená to nutně snížení vašeho životního standardu, spíš si lépe uvědomíte, kam vám peníze tečou, a přestanete je utrácet za blbosti.

Jak dlouho získání finanční nezávislosti trvá?

Obecně lze říct, že vám získání finanční nezávislosti bude trvat asi 7–10 let. Nejedná se tedy o „quick win“, ale o celkem dlouhý proces. Záleží na různých faktorech, na vaší aktuální situaci a aktivech, na výši vašeho aktivního příjmu a vaší aktuální spotřebě, na vašem současném a budoucím životním standardu a také na tom, jak se vám podaří zhodnotit peníze, které budete investovat. Důležité je rovněž to, jaký druh finanční nezávislosti si vyberete, viz článek Stupně finanční nezávislosti. Ekonomické verze finanční nezávislosti dosáhnete dříve a pak už bude jen na vás, kam až budete chtít svůj pasivní příjem zvyšovat.

Disciplína

Schopnost dodržovat určitou disciplínu je další nutnou podmínkou na vaší cestě k finanční nezávislosti. Abyste se mohli stát finančně nezávislými, musíte si nastavit pravidla. Pravidla pro výdaje, tedy za co budete a nebudete utrácet peníze. Šetřit na straně výdajů a na druhé straně peníze investovat je ta správná cesta. Čím víc se vám podaří ušetřit peněz, tím více jich budete mít na investice. Jestliže se budeme držet horizontu 7–10 let, pak byste měli šetřit cca 50 % svých příjmů, které pak budete následně investovat. Abyste to vydrželi, musíte mít disciplínu. Čím pevnější bude, tím rychleji se k finanční nezávislosti dopracujete.

Vzdělání

Nezbytným prvkem v procesu ovládnutí vlastních financí je vzdělání. Bohužel finanční gramotnost nezískáte ve škole. Na druhou stranu to však není něco, čeho byste se měli bát, nejedná se o raketové inženýrství. Spíš je to o selském rozumu. Každopádně je však vzdělání extrémně důležité. Musíte se vzdělat v tom, jak peníze fungují, jak sestavovat rozpočty, jak fungují daně nebo úvěry, jak koupit nemovitost, jaké jsou strategie její koupě, pronájmu nebo prodeje, případně jak funguje akciový trh a jak číst finanční výkazy firem, do kterých chcete investovat atd. Je toho spousta a proces vzdělávání nikdy nekončí. Jestliže si vyberete cestu k finanční nezávislosti, pak vás ale vzdělávání v této oblasti bude bavit, protože je ihned uplatníte v praxi.

Do čeho investovat?

Na začátku si musíte zvolit oblast, do které budete investovat. Finanční samuraj vám ukáže cestu k finanční nezávislosti prostřednictvím nemovitostí, ale existují i další aktiva, do nichž můžete investovat a která vám přinesou zhodnocení vašich peněz a pasivní příjem. Obecně lze aktiva rozdělit do následujících skupin:

  • „papírová aktiva“ – dluhopisy, akcie, fondy;
  • měny – investice do FIAT měn a nyní také do kryptoměn (což je ale trochu jiná disciplína a doporučuji pouze pro nervově stabilní jedince);
  • komodity – zlato, ropa, cukr…;
  • podnikání – tedy investice do vlastního nebo cizího podnikání;
  • reality – investice do nemovitostí (mé oblíbené).

Vyberte si jednu ze skupin, zvolte druh aktiv a snažte se co nejvíce vzdělat v dané oblasti. Investování pak pro vás bude jednodušší a snížíte významně riziko špatné investice.

Plán cesty a plán na „potom“

Sestavení plánu, tedy popisu cesty, jak se k finanční nezávislosti dostanete, je také důležité a doporučuji ho. Mít plán, který si budete každý rok revidovat a upravovat podle skutečnosti, vám pomůže na cestě k finanční svobodě.

Měli byste ale mít i plán na „potom“. Co to znamená? Řadě z vás dnes práce vyplňuje větší část života. Uvědomte si, že pokud získáte finanční svobodu a rozhodnete se skončit se svou prací, vznikne vám osmi až dvanáctihodinová denní „proluka“. Získáte najednou o tolik víc času denně! Proto to vlastně všechno děláte. Ale víte, jak s nabytým časem naložíte?

Válet se na pláži je fajn, ale do konce života to dělat nebudete. Zkuste se tedy zamyslet, co všechno byste mohli a chtěli dělat, pokud byste denně získali osm až dvanáct hodin času navíc. Dejte si to na papír a pak si z toho vytvořte svůj plán – jak bude vypadat váš předčasný důchod, když jste ještě mladí. Nejen, že budete připraveni na okamžik, kdy se vaše finanční svoboda stane realitou, ale ještě vás to bude motivovat, abyste tohoto cíle dosáhli co nejrychleji.

Není to pro každého

Jak jsem uvedl už na začátku, finanční nezávislost může získat každý. V dnešním západním světě je to opravdu každý, kdo se rozhodne a začne na tom pracovat. Nejdříve se bude snažit maximalizovat svůj aktivní příjem, bude snižovat své výdaje, začne se vzdělávat a začne investovat.

Jenže to opravdu bude trvat roky, než se k finanční nezávislosti dopracuje, a ne každý má potřebnou vytrvalost a disciplínu. Proto tedy upozornění „není to pro všechny“.

Je tedy na vás jak se rozhodnete, ale šanci máme všichni.

Napsat komentář