Stupně finanční nezávislosti

Každá cesta prochází různými fázemi, vede nás přes vrcholy i údolí a nutí nás překonávat úskalí. Jaké milníky budete míjet na cestě, která směřuje  k finanční nezávislosti?

Milník č. 1 – první inkaso

Prvním a důležitým milníkem je získání prvního pasivního příjmu. V okamžiku, kdy zjistíte, že vám na účet přišlo první nájemné, se budete cítit skvěle. Tento pocit si budete dlouho pamatovat. Pokud vám na účtu zůstanou peníze i po odeslání platby za hypoteční úvěr, bude vaše radost dvojnásobná.

Milník č. 2 ­­– v důchodu za vodou

Druhý milník představuje chvíle, kdy si uvědomíte, že jste si právě díky nemovitostem – jejich vlastnictví a následnému pronájmu – zajistili slušný důchod. Mluvím tady o „klasickém“ důchodu ze současného pohledu. Zajištění důchodu pro mě znamená, že budu mít v důchodovém věku stejný příjem k zajištění svých potřeb, jako mám dnes. Znamená to tedy, že do doby dosažení stanoveného důchodového věku splatíte veškeré úvěry a zvýšíte tak svůj příjem z pronájmu. Výhodou nemovitostí a příjmu z pronájmu je, že se nájemné zvyšuje spolu s inflací. To znamená, že současných 100 tisíc korun, plynoucích z nájemného, by mělo mít za 25 let +- stejnou kupní sílu.

Milník č. 3 – „autopilot“ pro rodinu

Dosažení třetího milníku znamená, že rodina zůstane zabezpečena i ve chvíli, kdy její ekonomický motor (jímž jste pravděpodobně vy) nepoběží, tedy když z nějakého důvodu nebudete moct aktivně pracovat a přinášet do své rodiny dostatečný příjem. Získáním dostatečného pasivního příjmu v podstatě zajistíte pro svou rodinu  dostačující „životní pojistku“ a „životní spoření“. Pro nenadálé situace byste si měli připravit krizový scénář. Já osobně mám sepsaný seznam svých investic, jejich pořizovací hodnotu i  současnou hodnotu, jejich výnos a jejich předpokládanou budoucí hodnotu nebo očekávaný vývoj jejich hodnoty. K tomuto seznamu jsem připojil i soupis doporučení „co dělat, když se mi něco stane“. To znamená co prodat, co si ponechat, co kdy refinancovat atd.

Milník č. 4 – nezávislost (zatím pro šetřílky)

Čtvrtým milníkem je dosažení „ekonomické“ finanční nezávislosti. To znamená, že pokud byste v tuto chvíli dokázali snížit své životní náklady, vystačili byste i se svou rodinou s pasivním příjmem, který se vám podařilo do dnešního dne získat. Já osobně jsem dosáhl tohoto stupně nyní, po pěti letech od nastoupení na cestu k finanční nezávislosti. Pro mě a moji rodinu by toto „ekonomické řešení“ znamenalo snížit náš životní standard. Museli bychom se přestěhovat z domu se zahradou do menšího bytu 2+1 a prodali bychom jedno auto. Z obecného hlediska to není drastická změna, spousta lidí pohodlně žije ve dvoupokojovém bytě a s jedním autem. Pro mě a mou rodinu se však jedná o „ekonomický“ scénář. Dál tedy dál pokračuji v podnikání, abych se dostal na další úrovně finanční nezávislosti.

Milník č. 5 – nezávislost bez kompromisů

Další úrovní je získání dostatečného příjmu, který pokryje vaše aktuálně nastavené životní nároky. Jednoduše si spočítáte, kolik peněz dnes vy a vaše rodina potřebuje a to je ten milník, který byste měli protnout. Stanete se tak finančně svobodnými bez potřeby omezovat svůj aktuální životní styl.

Milník č. 6 – investice z pasivního příjmu

Poslední úrovní je dosažení takového pasivního příjmu, který pokryje veškeré výdaje na váš životní styl a ještě vám bude zbývat 30 a více procent (směrem nahoru žádné hranice neexistují) na další investice.

Díky investicím do nájemních nemovitostí dokážete po tomto žebříku stoupat i vy a věřte mi, že po dosažení každého z uvedených stupňů se budete cítit lépe, budete si víc a víc věřit a nakonec dojdete až ke svému vysněnému cíli.

 

FS

Napsat komentář