Hotovost je král, ale královna je mocnější!

Hotovost má své kouzlo, zvlášť v době krize. Kdo má za co, nakupuje, neboť ceny padají. Klesat však mohou i úrokové sazby a s nimi hodnota úspor. Cash flow je lepší pojistka!

Předpokládám, že jste již někdy slyšeli rčení „cash is king“, tedy „hotovost je král“. Pro někoho to může znamenat, že nevěří bankám a své peníze si ukládá do matrace, jiný je střádá na spořicím účtu a těší se z rostoucího zůstatku. Každopádně hotovost, i v podobě jedniček a nul na vašem kontě, má svůj význam jako velmi likvidní aktivum, které můžete okamžitě použít.

Investoři, kteří investují již dlouhou dobu a prožili si minimálně jeden nebo více ekonomických cyklů, si to velmi dobře uvědomují. Vždy si proto připravují hotovost na období propadu, které pravidelně přichází po ekonomickém posvícení. Tehdy se totiž hotovost opravdu stává králem a investoři nakupují, zatímco v době konjunktury prodávají.

Jdete s davem? Proděláte

Většina lidí dělá pravý opak. Za krize podlehnou chování davu a zpanikaří z poklesu cen, takže rychle prodávají.  V případě růstu ceny aktiv zase nakupují, protože se chtějí také svézt na vlně úspěchu.

Krásným příkladem je dění na trhu kryptoměn. Většina lidí začala kryptoměny nakupovat, až když se bitcoin přehoupl přes hranici 10 tisíc dolarů. Když jeho cena začala padat, všichni rychle prodávali. Chytří investoři naopak nakupují nyní, když se kryptoměny drží na nízkých úrovních. Pokud si vyberete správnou kryptoměnu, máte zaděláno na hezký výdělek v budoucnosti. „Správnou“ však píšu z toho důvodu, že asi 95 % současných kryptoměn nemá šanci na přežití…

Stejné je to i v oblasti realit. Kdo nakupoval v období 2011–2015, mohl se v roce v roce 2018 těšit z 20–100procentního zhodnocení svých investic.

Král má své limity

V uvedených případech byl tedy cash (= hotovost) rozhodně králem. Jenže jak víme ze hry v šachy, král je sice hlavní figurka na šachovnici, která se pohybuje všemi směry, ale postoupit může vždy jen o jedno pole. Jeho manévrovací možnosti a schopnost útočit a bránit se jsou tedy významně omezené.

Velmi podobné je to i s hotovostí. V době hospodářské krize mohou centrální banky sáhnout ke snižování úrokových sazeb, v minulosti to bylo dokonce až o 4–6 %. Bohužel současné úrokové sazby zůstaly od minulé finanční krize na velmi nízké úrovni. Uvedená míra snížení by v současnosti znamenala záporné úrokové sazby! Pokud byste tedy drželi na svém účtu hotovost, významně by ztrácela na hodnotě. A to nejen díky inflaci.

Cash flow vás ochrání lépe

Skutečně nejmocnější figurou na šachovnici je královna. Může táhnout všemi směry o libovolný počet polí, dokáže útočit i bránit svého krále. Podobné vlastnosti má pravidelný hotovostní tok – cash flow. Jestliže si jej dokážete vybudovat, ochráníte svůj majetek před výkyvy trhu mnohem lépe, než kdybyste si jen střádali hotovost.

Skvělým nástrojem pro vytváření cash flow jsou podle mého názoru nemovitosti. U všech ostatních aktiv vždy investujete peníze s očekáváním, že se vám v budoucnu zhodnotí. U nemovitostí je tento efekt samozřejmě také, což jsme viděli v posledních pěti  letech na realitním trhu. Nájemní nemovitosti však mají jednu skvělou vlastnost – umožní vám získat cash flow!

Pokud je vaše strategie založena na buy and hold and rent, nemusíte sledovat, jak roste nebo se propadá trh s nemovitostmi. Sledujete pouze pohyby na trhu s nájemným v oblasti, kde nemovitosti vlastníte.

Mít střechu nad hlavou, tedy mít kde bydlet, je základní lidská potřeba. Jestliže jsou součástí vašeho nemovitostního portfolia nemovitosti sloužící k dlouhodobému pronájmu, pak jste získali pravidelný hotovostní tok. Máte k dispozici nejmocnější figurku na šachovnici – královnu!

Více o cash flow najdete v tréninkovém programu.

Napsat komentář