Ranní rituály, které nastartují váš den

Jestliže svůj den dobře začnete, bude se podle toho odvíjet. Ranním rituálům se proto nyní věnuji mnohem víc, než když jsem denně dojížděl do práce. Co mi ráno dodává energii?  

 

Každý máme nějaké ranní rituály. Pravda je, že pracujete-li pro někoho jiného, práci nemáte za rohem a máte v ní být na určitou hodinu, většinou mezi sedmou až devátou ráno, pak se většina ranních rituálů v lepším případě smrskne na ranní kafe vypité za běhu. Do kanceláře tak dorazíte těsně před prvním meetingem a celý den začnete ve stresu.

 

Přesně tak jsem to měl já, když jsem pracoval jako manažer velké společnosti. Cesta do kanceláře mi zabrala 45 minut až půldruhé hodiny podle aktuální dopravní situace a jelikož „office work“ začínal v devět, vstával jsem kolem sedmé hodiny, abych to všechno stihnul.

 

Tento článek proto věnuji především těm, kdo nemusí ráno spěchat do kanceláře, tedy lidem, kteří pracují na volné noze, pracují z domova nebo jsou již v důchodu a patří mezi pracující důchodce (viz článek Do důchodu ve 42 letech… Ale co pak budete dělat?), … a nebo třeba investorům do nemovitostí.

 

Jak obvykle začínám svůj den?

Nastavil jsem si několik ranních rituálů, které mám vyzkoušené a které na mě fungují. Jak známo, populace se dělí na dvě poloviny: skřivany, což jsou lidé, kteří začínají den brzy, a sovy – tedy lidi, kteří jsou aktivní dlouho do večera a ráno si naopak raději pospí. Jelikož já sám jsem sova, bude tento článek cílit především na druhé jmenované.

 

Ráno se řídím svým tělem a vstávám podle, toho jak si samo řekne, což je v mém případě mezi sedmou a osmou hodinou ranní. Nechám své tělo vyspat. Spát chodím v rozmezí mezi jedenáctou a jednou hodinou v noci, takže spím v průměru okolo osmi hodin.

·      Snídaně

Abych své tělo nastartoval, je pro mě důležitá snídaně. Naučil jsem se dávat si teplou snídani, kterou tělo přijme lépe a snáze ji zpracovává. Vždy jsem měl radši slané snídaně, ale naučil jsem se jíst i kaše s ovocem a musím říct, že kaši k snídani moje tělo přijímá mnohem lépe než chleba se salámem. Jestliže plánuji po ránu běh, pak je kaše jasná volba.

·      Stlaní postele

Tento rituál není z mé hlavy, ale inspiroval mě k němu před několika lety proslov admirála Williama H. McRavena, velitele speciálních jednotek americké armády Navy SEAL (originální proslov můžete shlédnout zde):

„Jestliže si ustelete každý den postel, splníte tím první úkol dne, získáte dobrý pocit ze splněného úkolu. Tento pocit vás povede ke splnění dalšího a dalšího úkolu v průběhu nadcházejícího dne. Na konci dne zjistíte, že jeden splněný úkol vám pomohl splnit spoustu dalších úkolů v průběhu dne. Stlaní postele posílí fakt, že i malé věci mají v životě smysl. Malé splněné úkoly vedou ke splnění velkých úkolů. Pokud tedy chcete změnit svět, stelte si každý den svou postel…“

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit každé admirálovo slovo. Prostě to funguje.

·      Ranní cvičení

Probudíte se po špatné noci a snažíte se své tělo nastartovat nějakými životabudiči. Nejlepší životabudič, který jsem ve svých 42 letech objevil, je cvičení. Pokud ráno věnujete 10–15 minut cvičení, protažení svého těla a jednoduchým posilovacím cvikům, jako jsou například dřepy, kliky, lehy-sedy, získáte neuvěřitelné množství energie na celý den.

Druhotným efektem je, že máte-li problém se zády, pak vaše potíže zmizí, zároveň se budete lépe cítit a vaše tělo bude lépe vypadat.

·      Otužování

Vyrostl jsem na foglarovkách a Rychlých šípech. Pokud jste tyto příběhy četli, pak jistě znáte Modrý život. Několik jednoduchých úkolů, které v průběhu dne/týdne plníte, a jejich splnění si pak zaznamenáváte v zápisníku tak, že modrou barvou vybarvíte připravená políčka. Jedním z těchto úkolů je cvičení při otevřeném okně a otužování. Když jsem musel každé ráno vstávat do kanceláře, rozhodně jsem neměl chuť ani vůli dávat si ráno studenou sprchu. Dnes to dělám a musím říct, že po několika měsících se na ranní studenou sprchu vyloženě těším. Tělo se úplně probere a energie začíná proudit, v kombinaci s předchozími rituály mám pak pocit, že dokážu všechno na světě…J

Pokud tedy chcete ráno získat opravdový příval energie – otužujte se. Jestliže to vydržíte alespoň měsíc, vaše tělo si na to zvykne a bude to dokonce vyžadovat.

 

Toto jsou moje rituály a doporučení, jak nastartovat den a získat na celý den energii. Dávám si i šálek kávy, ale to již spíš proto, že mám kávu rád, než proto, že bych ji ráno potřeboval.

 

Nemám to nastavené tak, že bych musel každé ráno splnit všechny rituály. Některé opakuji každý den, jiné 4–5krát do týdne. Pokud některý z rituálů ráno vynechám, vím, že se svět nezhroutí, ale 4–5krát týdně je podle mě nezbytné minimum, abyste si udrželi energii v průběhu celého týdne.

 

Budu rád, pokud mi napíšete o svých vlastních rituálech, o tom, co funguje u vás, a obohatíte tím další čtenáře.

 

 

Napsat komentář